Archiwum 24 marca 2016


mar 24 2016 Śledzie w zalewie octowej

Składniki

1 kg solonych śledzi matiesów 4 średnie cebule 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju -zalewa 3 szklanki wody 1/3 szklanki octu 1 łyżka cukru 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 20 ziarenek czarnego pieprzu

Wszystkie składniki na zalewę umieszczamy w jednym garnku i gotujemy do momentu wrzenia. Czekamy jeszcze chwilę i odkładamy zalewę aby całkowicie wystygła. Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy pół godziny. Następnie odcedzamy i wykładamy na durszlak do odcieknięcia. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce, a następnie wrzucamy do wrzątku z łyżeczką cukru i po 30 sekundach odcedzamy, pozostawiając na sicie do odcieknięcia i ostygnięcia. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i rozkładamy, na przemian z cebulą, do dwóch litrowych słoików. Do zimnej zalewy dodajemy 2 łyżki oleju, mieszamy i zalewamy słoiki. Odstawiamy na 24 godziny do lodówki.

mlody19825 : :